Javni izvršitelj Aleksandar Vulović oteo stan kako bi ga kupio Đorđe Čolović, sin javne izvršiteljke Danice Čolović

Javni izvršitelj Aleksandar Vulović oteo stan kako bi ga kupio Đorđe Čolović, sin javne izvršiteljke Danice Čolović
Foto: Una Miletić, Screenshot/ RTS, Fejsbuk

Porodica Aksentijević iseljena je juče iz stana u Bulevaru Arsenija Čarnojevića 52a, kada je policija, zajedno sa izvršiteljem i bravarom, nenajavljeno došla i obmanula sina Dejana i Snežane Aksentijević, koji je bio u stanu, tako što su mu rekli da mu je majka kazala da izađe iz stana piše novinarka lista Danas, Una Miletić.

Potom je izvršitelj ušao u stan i počeo da popisuje stvari, bravar je zamenio bravu, dok je policija pravila koridon ispred stana – istakli su aktivisti Združene akcije Krov nad glavom, koji su bili očevici događaja, jer su se, po saznanju o izvršenju nenajavljenog iseljenja, okupili u većem broju kako bi pokušali da odbrane porodicu Aksentijević.

Javni izvršitelj Aleksandar Vulović oteo stan kako bi ga kupio Đorđe Čolović, sin javne izvršiteljke Danice Čolović
Foto: Una Miletić

Iseljenje je počelo u prepodnevnim časovima, oko 10 ujutru, a završilo se nešto pre 18 sati posle podne. Tokom tog perioda nikom od porodice Aksentijević nije bilo dozvoljeno da uđe u stan, kako su istakli iz Krova nad glavom, čak ni Snežani kojoj je u stanu bila zdravstvena terapija.

Iz Združene akcije su naglasili da je dom porodice Aksentijević kupio sin funkcionerke Komore javnih izvršitelja. Aksentijevići su protiv javnog izvršitelja Aleksandra Vulovića i činovnika u banci podneli krivične prijave.

Javni izvršitelj Aleksandar Vulović,
Foto: Screenshot/ RTS

– Poverilac u ovom predmetu je Addiko banka, koja je odlučila da proda njihov stan, uprkos tome što su Aksentijevići dokazali na sudu da banka traži duplo više novca nego što joj pripada po ugovoru, a do sada je isplaćeno 87.000 evra duga. Supruga Dejana Aksentijevića, Snežana Pantić Aksentijević je bila korisnik tog ugovora sa njim, i pripada joj 50% imovine, zato je morala, po pravilu, dobiti mogućnost preče kupovine da otkupi stan. Ona nije pozvana na licitaciju, niti je znala da se licitacija održava – ukazali su iz Krova nad Glavom. Prema njihovim rečima, na toj licitaciji pobedio je Đorđe Čolović, sin javne izvršiteljke Danice Čolovič, koja je i poverenica organizacione jedinice Komore izvršitelja iz Kragujevca i zamenica predsednika izvršnog odbora Komore.

Javni izvršitelj Danica Čolović, Foto: Fejsbuk

List Kurir piše da se ovakvi marifetluci obavljaju po oprobanoj i uigranoj šemi. Javni izvršitelj Aleksandar Vulović je obaveštenje o prodaji stana je poslao na adresu u Kragujevcu, gde porodica ne živi od 2005.  Obaveštenje o prodaji stana bilo je objavljeno i na oglasnoj tabli suda u tom gradu, gde je ponudu videla Danica Čolović.

– To je jedan uigran tim, i bez obzira na to što po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju sin javne izvršiteljke koja ne postupa u konkretnom slučaju može da kupi stan, ja verujem da je ona i ranije bila obaveštena o prodaji ove nepokretnosti – otkriva izvor Kurira.

ZA Krov nad glavom je uputila dopis Komori javnih izvršitelja i Ministarstvu pravde da se dostavi dokumentacija sa aukcije, kako bi se ispoštovalo načelo transparentnosti, jer je u licitaciji učestvovao sin funkcionerke državne institucije.

Komora javnih izvršitelja

Nema osnova za disciplinski postupak

Postupajući po pritužbi punomoćnika izvršnog dužnika Dejana Aksentijevića, disciplinski tužilac je utvrdio da u konkretnom slučaju nema nepravilnosti, niti osnova za pokretanje disciplinskog postupka, navode iz Komore javnih izvršitelja:
– Upoznati smo sa tim da je nepokretnost na javnoj prodaji kupio sin D. Č. Ova okolnost nije od značaja za konkretan izvršni postupak, niti je u suprotnosti sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju, koji u članu 169 propisuje ko ne može biti kupac u izvršnom postupku i odnosi se na srodnike i zaposlena lica i druga lica koja kao službena lica učestvuju u konkretnom izvršnom postupku.

Jedan od komentara na fotografiji sa proslave koja je održana u kancelariji Danice Čolović i koja je postavljena na Fejsbuku, na jako dobar način oslikava mišljenje građana o izvršiteljima:

Izvrsitelji, najprljaviji i najnehumaniji neka vam je Bog upomoć!

Foto: Fejsbuk

Brutalnost i „batinaši“

Aktivisti ZA Krov nad glavom istakli su da po dolasku druge grupe policajaca, koja je došla da preuzme smenu od kolega, policija počela bahato da postupala sa okupljenima. Aktiviste su gurali, šutirali, štipali, udarali u bubrege, a aktivistkinje neprimerno dodirivali. „Iako nikome od okupljenih koji su došli da spreče izvršenje iseljenja, nije bilo dozvoljeno da prođe, policija je bez problema htela da propustila izvršiteljeve ljude, „batinaše“, ali im mi nismo dozvolili da prođu. „Batinaši“ su ostali ispred zgrade da čuvaju stan“, kazali su aktivisti za Danas.

Danas, Kurir, Obaveštajac

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*