Grupacije islamskih ekstremista koji deluju na području Srbije

Grupacije islamskih ekstremista koji deluju na području Srbije

Tri grupacije islamskih ekstremista deluju na području Srbije: najbrojniji su pripadnici ISIS-a i Fronta al Nusra (naslednice Al Kaide), ali ima i “usamljenih vukova” koji deluju samostalno.

Al Nusra – pretnja iz Gornje Maoče

Front al Nusra bio je deo Al Kaide u Siriji od 2012. godine. Opisivan je kao “najagresivnije i najuspešnije oružje pobunjeničke sile”. Grupu su Ujedinjene nacije definisale kao terorističku organizaciju u maju 2013. Vođa Al Nusre je Abu Muhamed al Džulani. Grupa je sve do početka 2014. godine bila u bliskim odnosima sa ISIS, ali njihovi odnosi zahlađuju nakon što se Islamska Država odvaja od Al Kaide i proglašava svoj kalifat.

Što se tiče Srbije, pokret dobija na zamahu nakon što rukovodeću ulogu preuzima Šeih Nusret Imamović, koji je rukovodio salafijsko/vehabijskom kolonijom u Gornjoj Maoči u BiH, koja je imala poseban značaj za islamiste u celom regionu, mahom pristalicama ISIS.

Gornja Maoča

ISIS – Najmasovniji na Balkanu

ISIS, ISIL, ID, Daeš – najpoznatija teroristička organizacija na svetu, izaziva jezu gde god širi svoju propagandu. Formirana je 3. januara 2014. godine, da bi 29. juna iste godine bila transformisana u kalifat. Od marta 2015. godine kontrolisala je na kojoj živi bezmalo 10 miliona ljudi, na području Iraka i Sirije, ali i manjih delova Libije i Nigerije. No, njeno delovanje na terenu na Bliskom istoku samo je delić njenih ukupnih terorističkih aktivnosti.

ISIS ima razgranatu mrežu pripadnika širom sveta, atraktivne načine da propagandom na internetu pristupi i najudaljenijim delovima planete. U Srbiji i na Balkanu uopšte njena “popularnost” se ističe u odnosu na druge organizacije.

Samostalni igrači zatrovani propagandom

Treću grupu ekstremista čine pojedinci koji se još nisu priključili nijednoj od struja, već deluju samostalno. Oni su radikalni i u velikoj meri izlaze iz okvira tradicionalnog ispovedanja islamske vere, ali se za sada nisu opredelili za neku od dve dominantne opcije. Možda to nikada neće ni učiniti: “vukovi samotnjaci” ekstremisti su koji odbijaju da pripadnu bilo kojem organizovanom frontu i veruju da će čistotu vere najbolje sačuvati ako deluju sami.

Ove osobe uglavnom nisu ni bile na radaru regrutera iz ISIS ili Al Nusre, niti su radikalizovani pod uticajem nekog konkretnog verskog učitelja. Mnogi od njih zatrovani su onlajn propagandom, koja ih gura u pravcu nasilja i terorizma.

Izvor: BlicI. Mastilović Jasnić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*