Za Beograd lobira Vladimir Cizelj, čovek s mračnom prošlošću – od Vinče preko Motorole do Ivice, Šuleta i “Koferčeta”

Priština: Za Beograd lobira Vladimir Cizelj, čovek s mračnom prošlošću

Prištinska Koha ditore tvrdi da kampanju Beograda za lobiranje protiv nezavisnosti Kosova predvodi Vladimir Cizelj, kojeg opisuje kao čoveka s mračnom prošlošću

Kako navodi, Cizelj je rođen u Sloveniji, a ima i srpsko i izraelsko državljanstvo.

Prema neimenovanim izvorima lista, on je bio direktno uključen u lobiranje Beograda za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova u slučaju Surinama, Komora, Lesota i Burundija.

Koha tvrdi da je on navodno korumpirao visoke zvaničnike u ovim zemljama kako bi izdali lažne verbalne note i zaključio sporazume sa vlastima tih zemalja, koje naziva diktaturama, kako bi prodao srpsko oružje i tehnologiju, koju proizvodi njegova kompanija “Vlatcom”, rekao je neimenovani izvor lista iz vlade u Prištini.

List navodi i da je on nedavno putovao u Venecuelu, gde se susreo sa ministrom spoljnih poslova te zemlje.

Prema podacima do kojih je došao Obaveštajac, Vladimir Cizelj je svoj radni vek započeo u Nuklearnom institutu u Vinči, a 1997. osniva privatnu firmu Vlatacom koja postaje zvanični distributer Motorole za Srbiju.

Cizeljeva firma je više puta radila nabavku opreme za MUP Srbije, a mnogi od realizovanih poslova i ugovora su označeni kao tajni. Državna revizorska institucija je otkrila više nepravilnosti u sklapanju i realizaciji poslova koje je firma Vlatcom radila za MUP Srbije.

Naime, Ministarstvo unutrašnjih poslova koje je tada vodio Ivica Dačić proglasilo je tajnom ugovor sklopljen sa firmom Vladimira Cizelja, jednog od ključnih aktera afere „Kofer“, o nabavci opreme za obezbeđivanje Univerzijade koja je isporučena čitavih godinu i po dana posle održavanja Univerzijade.

Iz nalaza Državne revizorske institucije vidi se i da je ugovor o ovom tajnom poslu između MUP-a i Cizeljeve firme, vrednom više od 20 miliona dinara, potpisan čak dva meseca pošto je Univerzijada završena.

Državni revizor je utvrdio da Cizeljeva firma do dana revizije nije dostavila čak ni fakturu za izvršeni posao.

Njegovo ime se pojavljuje u aferi “Kofer”, zajedno sa Ivicom Dačićem, tada ministrom unutrašnjih poslova, a i veći broj “poverljivih nabavki” je radio za Ministarstvo odbrane, na čijem čelu je tada bio Dragan Šutanovac.

Priština: Za Beograd lobira Vladimir Cizelj, čovek s mračnom prošlošću

Obaveštajac će u narednim danima detaljno pisati o poslovnim vezama Vladimira Cizelja i Ivice Dačića, aktuelnog ministra spoljnih poslova, kao i poslovanju i kombinacijama Evropskog univerziteta u Beogradu, za koji se takođe vezuje ime Vladimira Cizelja, njegovog Rektora Milije Zečevića i Andrije Mladenovića pomoćnika gradonačelnika Beograda.

Milija Zečević i Andrija Mladenović

Priština: Za Beograd lobira Vladimir Cizelj, čovek s mračnom prošlošću

Obaveštajac

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*