Građanski preokret: Srbija i Zrenjanin nemaju informaciju o uticaju kineske fabrike guma na životnu sredinu

Povodom velike zabrinutosti građana Zrenjanina, Vojvodine i cele Srbije o mogućem pogubnom uticaju na životnu sredinu fabrike automobilskih guma kineske kompanije Shandong Linglong, koja je planirana da se izgradi u Zrenjaninu, Građanski preokret se obratio nadležnim gradskim, pokrajinskim i republičkim službama.

Građanski preokret: Srbija i Zrenjanin nemaju informaciju o uticaju kineske fabrike guma na životnu sredinu

Saopštenje Građanskog preokreta vam prenosimo u celosti.

Republika Srbija i Grad Zrenjanin ne poseduju Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu buduće fabrike automobilskih guma kineske kompanije Shandong Linglong niti su odlučivali o davanju saglasnosti na nju.

Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije je na zahtev da dostavi studiju i saglasnost na nju odgovorilo da ih ne poseduje. Istovetan odgovor je dala i Gradska uprava Grada Zrenjanina.

I Ministarstvo zaštite životne sredine i Gradska uprava Grada Zrenjanina naglasili su da je stvarno nadležni organ u ovom slučaju Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine. Taj organ nije u zakonskom roku odgovorio na zahtev da dostavi kopiju studije i saglasnost na nju, zbog čega je upućena žalba Povereniku za informacije od javnog značaja.

Republička direkcija za imovinu Republike Srbije nije odgovorila u zakonskom roku na zahtev da dostavi kopiju ugovora kojim je država poklonila kineskoj kompaniji Shandong Linglong više od 96 hektara građevinskog zemljišta, zbog čega je upućena žalba Povereniku za informacije od javnog značaja.

Građanski preokret

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*